درس تکثیر و پرورش ماهی

واحد درسی تکثیر و پرورش ماهی دامپزشکی

ترجمه کتاب تکثیر و پرورش ماهی

درس تکثیر و پرورش ماهی

درس تکثیر و پرورش ماهی (به انگلیسی: Fish Culture & Propagation) یکی از واحدهای اختصاصی رشته دامپزشکی است. این درس به صورت 1.5 واحد نظری و 0.5 واحد عملی، به صورت کلاس های نظری (24 ساعت) و عملی (16 ساعت) عرضه می شود. واحد تکثیر و پرورش ماهی الزامی بوده و درس پیش آن ماهی شناسی است.

ثبت سفارش ترجمه کتاب تکثیر و پرورش ماهی دامپزشکی

اهداف درس تکثیر و پرورش ماهی

آشنایی دانشجویان دامپزشکی با مبانی پایه ای (basic principles) در آبزی پروری، آشنایی با نیازمندی های گونه های پرورشی در شرایط اسارت و چگونگی فراهم سازی این نیازها، آشنایی با سیستمهای پرورش ماهی در دنیا، و آشنایی با روشهای تکثیر و پرورش گونه های پرورشی متداول در ایران می باشد.

سرفصل های درس تکثیر و پرورش ماهی

نظری

  • مقدمه (تعاریف، تاریخچه ی تکثیر و پرورش ماهی، وضعیت و دورنمای تکثیر و پرورش در ایران، محاسن زیستی ماهی، معیارهای انتخاب گونه ی ماهی برای ورود به صنعت آبزی پروری).
  • تقسیم بندی فعالیت آبزی پروری از دیدگاه: (اهداف [انسانی - خوراکی و غیر خوراکی -، حفظ ذخائر، و مبارزه ی زیستی]، موجود آبزی [گیاه - جلبکها و گیاهان عالی -، جانور [ماهی، سخت پوستان، و نرم تنان]، گستردگی فعالیت آبزی پروری [تجاری، غیر تجاری]، مرحله ی نمو [تخم، لارو - در مراحل مختلف نمو -, پیش بازاری، و بازاری]، شوری [شیرین، نیمه شور، و شور[، دمای آب [گرمابی، خنک، و سردآبی]، وابستگی به طبیعت [وابسته، مستقل]، تعداد گونه در مخزن پرورش [تک گونه ای، چند گونه ای]، نوع موجود زنده در مخزن پرورش [فقط ماهی - هم خانواده یا غیر هم خانواده -، ماهی با سخت پوست، و ماهی با ماکیان]، جنسهای موجود در مخزن پرورش [تک جنسی، حضور هردو جنس]، نوع مخزن پرورش [خاکی، بتونی دراز، مدور یا چند وجهی، دریاچه ها، و مخازن پشت سدها]، دفعات استفاده از آب [استفاده ی یکباره، چندباره]، روشهای رساندن آب به مخزن، سلامتی محصول [ارگانیک، غیر ارگانیک]، گستردگی فعالیت کارگاه [تولید فقط یکی از مراحل نمو، تولید در تمامی مراحل نمو]، مدت زمان پرورش [یک، دو، و سه ساله]، میزان تولید [گسترده، نیمه متراکم، متراکم، و فوق متراکم]).
  • آبزی پروری و توسعه ی پایدار (تعاریف، انتقادات مطرح در مقابل فعالیتهای آبزی پروری، بخشهای مورد انتقاد، واقعیتها، پاسخ به نگرانیهای مطرح شده).
  • آب و کیفیت آن در صنعت آبزی پروری (منابع تامین آب برای سامانههای پرورشی [چشمه، چاه، رودخانه، دریاچه، و مخازن پشت سدها]، پارامترهای فیزیکی و شیمیایی آب - دبی، دما، شدت جریان، کدورت، پی.اچ، اکسیژن، آمونیاک، آهن، کلر،و ... – [معرفی دامنه ی مناسب، روش اندازه گیری، دفعات (زمان) اندازه گیری، تنظیم پارامترهای یاد شده]).
  • معرفی گونه های مطرح در صنعت آبزی پروری ایران (ماهیان سردآبی [آزاد ماهیان]، ماهیان گرمابی [کپور ماهیان]، ماهیان خاویاری، ماهیان دریایی [شانک، خامه ماهی، ...]، ماهیان زینتی [ماهی زبرا]). چرخه ی تخمدان و بیضه در ماهیهای (فیزیولوژی و بافت شناسی).
  • فن آوری تکثیر )تهیه ی مولدین، تعین جنسیت مولدین، علامت زدن مولدین، القاء رسیدگی جنسی در مولدین [تزریق هورمون، دستکاری شرایط محیطی، و یا هر دو]، ارزیابی رسیدگی جنسی و انتخاب مولدین رسیده، بیهوش کردن مولدین، گرفتن تخم و اسپرم از مولدین [برای مثال مالش ناحیه ی شکمی]، ارزیابی کیفیت تخم و اسپرم، لقاح مصنوعی [انواع لقاح، مراحل اجرای لقاح - نیمه خشک و خشک -، از بین بردن چسبندگی تخمها، شستشو و آماده سازی تخمهای لقاح یافته برای ورود به مرحله ی بعد]).
  • فناوری نگهداری جنینی.
  • فناوری پرورش لارو (از مرحله ی کیسه ی زرده تا انگشت قد).
  • فناوری پرورش ماهیان بازاری.
  • انتخاب محل برای احداث سامانه های آبزی پروری.
  • محاسبات در آبزی پروری.
  • فناوری های نوین در آبزی پروری.
  • تجاری سازی فعالیت های آبزی پروری.
  • قوانین و مدیریت در آبزی پروری.
  • اقتصاد آبزی پروری.
  • آبزی پروری و اقتصاد مقاومتی.
  • آبزی پروری بعنوان یک فعالیت کارآفرین.
  • آبزی پروری و پدافند غیر عامل.
  • جایگزینی نمونه های وارداتی پرورشی با گونه های بومی.

عملی

بازدید از کارگاه های تکثیر و پرورش ماهی (ماهیان گرمابی، ماهیان سردآبی، ماهیان زینتی، ماهیان مدل)

ثبت سفارش چاپ کتاب دامپزشکی

منابع درس تکثیر و پرورش ماهی از دکتری عمومی دامپزشکی

برای تدریس و ارزشیابی درس تکثیر و پرورش ماهی که یکی از واحدهای اختصاصی دکتری عمومی دامپزشکی است، از کتب و منابع علمی زیر استفاده می شود. برای دانلود نسخه به روز و جدید کتب منبع واحد درسی تکثیر و پرورش ماهی لینک مربوطه کلیک کنید:

منابع معرفی شده در کوریکولوم

برای تدریس و ارزشیابی درس تکثیر و پرورش ماهی از کتب و منابع علمی زیر استفاده می شود:

  1. آذری تاکامی قباد. اصول تکثیر و پرورش ماهی. انتشارات وزارت جهاد کشاورزی 1363 .
  2. آذری تاکامی قباد. تکثیر و پرورش ماهیان خاویاری. انتشارات دانشگاه تهران 1388 .
  3. فرید پاک فرهاد. دستورالعمل اجرایی تکثیر مصنوعی و پرورش ماهی های گرمابی. انتشارات علمی آبزیان 1389.
  1. Barnabe G. Aquaculture: Biology and ecology of cultured species. USA: CRC Press 2017.
  2. Buttner JK, Soderberg RW, Terlizzi DE. An introduction to water chemistry in freshwater aquaculture. USA: University of Massachusetts Dartmouth 1993.
  3. Harvey B, Carolsfeld J. Induced breeding in tropical fish culture. Ottawa, Canada: International Development Research Centre 1993.
  4. Iversen ES, Hale KK. Aquaculture sourcebook: A guide to north American species. Berlin, Germany: Springer Verlag 2012.
  5. Leitritz E, Lewis RC. Trout and salmon culture: Hatchery methods. California, USA: University of California Press 1980.
  6. Lucas JS, Southgate PC. Aquaculture: Farming aquatic animals and plants. UK: Wiley-Blackwell 2013.
  7. Pillay TVR, Kutty MN. Aquaculture: Principles and practices. 2nd ed. Oxford, UK: Blackwell 2009.
  8. Støttrup JG, McEvoy LA. Live feeds in marine aquaculture. New York, USA: John Wiley & Sons 2008.
  9. Swann L. A basic overview of aquaculture: History, water quality, types of aquacultures, production methods. USA: North Central Regional Aquaculture Center 1992.

منابع پیشنهادی برای مطالعه بیشتر

  1. Bunting, Stuart W. Principles of sustainable aquaculture: promoting social, economic and environmental resilience, 2nd edition, Routledge, 2024.
  2. Isibor, Patrick Omoregie, Aina Olukukola Adeogun, and Alex Ajeh Enuneku, eds. Nanochitosan-based Enhancement of Fisheries and Aquaculture: Aligning with Sustainable Development Goal 14–Life Below Water. Springer Nature, 2024.
  3. Martinell, Daniel Peñalosa, Francisco Javier Vergara Solana, Marcelo Eduardo Araneda Padilla, and Fernando Aranceta Garza, eds. An Introduction to Sustainable Aquaculture. Routledge, Taylor & Francis Group, 2024.
  4. Thomas, John, and Natarajan Amaresan, eds. Aquaculture Microbiology. New York: Springer US, 2023.
  5. Rahimi-Midani, Amaj. Deep Technology for Sustainable Fisheries and Aquaculture. Springer, 2023.
  6. Arivarasan, Vishnu Kirthi, Karthik Loganathan, and Iddya Karunasagar, eds. Nanotechnological approaches to the advancement of innovations in aquaculture. Springer, 2023.
  7. Piferrer, Francesc; Han-Ping Wang. Epigenetics in aquaculture, first edition, John Wiley & Sons, 2023.
  8. Dong, Shuang-Lin, Xiang-Li Tian, Qin-Feng Gao, and Yun-Wei Dong, eds. Aquaculture ecology. Springer Nature, 2023.
  9. Hoseinifar, Seyed Hossein, and Hien Van Doan. Novel Approaches Toward Sustainable Tilapia Aquaculture. Springer, 2023.
  10. Arkhipov, Alexander Geraldovich, ed. "Sustainable Fisheries and Aquaculture: Challenges and Prospects for the Blue Bioeconomy.", Springer Nature, 2022.
  11. Kumar, Arvind, Pavan Kumar, S. S. Singh, Bambang Hendro Trisasongko, and Meenu Rani, eds. Agriculture, Livestock Production and Aquaculture: Advances for Smallholder Farming Systems Volume 1. Springer International Publishing, 2022.
  12. Kumar, Arvind, Pavan Kumar, S. S. Singh, Bambang Hendro Trisasongko, and Meenu Rani, eds. Agriculture, Livestock Production and Aquaculture: Advances for Smallholder Farming Systems Volume 2. Springer International Publishing, 2022.
  13. Austin, Brian, and S. M. Sharifuzzaman, eds. Probiotics in aquaculture. Cham, Germany: Springer International Publishing, 2022.
  14. Kültz, Dietmar. A primer of ecological aquaculture. Oxford University Press, 2022.
  15. Yossa, Rodrigue. A Pocket Guide to Scientific Writing in Aquaculture Research. CRC Press, 2022.
  16. Lakra, W. S., Mukunda Goswami, and Vance L. Trudeau, eds. Frontiers in aquaculture biotechnology. Academic Press, 2023.
  17. Zupo, Valerio, ed. Crustaceans: Endocrinology, Biology and Aquaculture. CRC Press, 2023.
  18. Gupta, Sanjay Kumar, and Sib Sankar Giri, eds. Biotechnological Advances in Aquaculture Health Management. Springer Singapore, Imprint: Springer, 2022.
  19. Sánchez-Vázquez, Francisco Javier, and Rodrigo Fortes-Silva. Biology and aquaculture of tilapia. Boca Raton, Florida: CRC Press, 2024.
  20. Bandyopadhyay, Biplab Kumar. Freshwater Aquaculture: A Functional Approach. CRC Press, 2022.
  21. Felix, S., and M. Menaga. Applied aquaculture biofloc technology. CRC Press, 2021.
  22. Sinha, Archana, and Pramod Kumar Pandey. Breeding and Culture of Freshwater Ornamental Fish. 2nd edition, CRC Press, 2024.
  23. Bruno Augusto Amato Borges. Rural Aquaculture, Delve Publishing, 2020
  24. Athithan, S. Coastal Aquaculture and Mariculture. CRC Press, 2021.
  25. Lucas, John S., Paul C. Southgate, and Craig S. Tucker, eds. Aquaculture: Farming aquatic animals and plants. 3rd edition, John Wiley & Sons, 2019.
  26. Alderton, David. Encyclopedia of aquarium and pond fish. Dorling Kindersley Ltd, 2019.
  27. Soderberg, Richard. Aquaculture technology: flowing water and static water fish culture. CRC Press, 2017.
  28. Lekang, Odd-ivar. Salmon Farming. 5m Books Ltd, 2022. DOI: 10.52517/9781789182118

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *